Jonas Jacobsson & Aja Lind - Våga satsa!

 

Jonas Jacobsson har i 37 år varit aktiv idrottare på elitnivå. Trots sitt funktionshinder har han fortsatt att utmana gränsen för vad som är möjligt och 2008 blev han den förste idrottare med funktionshinder som belönades med Svenska Dagbladets bragdmedalj. 

2004 träffade Jonas sin nuvarande fru, Aja Lind. I sitt jobb som konsult har Aja ofta uppdrag att hitta lösningar där andra ser problem, men när hon träffade Jonas var det inte lösningar som hon fokuserade på – hon såg framför allt svårigheter och problem som hon trodde att rullstolen och Jonas funktionshinder skulle innebära. 

I föreläsningen Våga satsa berättar Jonas och Aja på ett levande och ibland dråpligt sätt om den krock som uppstod i deras olika syn på de möjligheter och svårigheter som ett funktionshinder kan innebära och hur de har lärt sig att kompromissa och lösa olika situationer i vardagen. Igenkänningsfaktorn är stor både för de som har, och de som inte har erfarenhet av ett liv med funktionshinder. Jonas och Ajas sätt att berätta om sina erfarenheter brukar leda till såväl skratt som eftertanke.  

Under föreläsningen ställs frågor om attityder, rädslor och fördomar på sin spets och åhörarna får skäl att fundera över hur man själv ser på hinder och möjligheter i livet. Våga satsa syftar på så sätt till att inspirera var och en till att våga lite mer – för att också vinna något.