Johan Nordansjö

- Sikta mot stjärnorna och nå dit


Viljan att uppleva och lusten att göra saker, smått som stort, har alltid varit stark hos Johan. Redan vid födseln 1966 fick han nytta av dessa egenskaper. Tur var det, för annars hade han inte fått livet. Eftersom Johan var en stor baby tog det alltför lång tid att komma ut ur moderns kropp, vilket gjorde att han fick syrebrist. Därigenom uppkom den CP-skada som Johan har. ”Med träning kommer vi långt. Med träning och envishet kommer vi längre. Med träning, envishet och förmågan att se möjligheter kommer vi till stjärnorna. Jag har nått stjärnorna.”

Johan är en positiv och social person som tycker om utmaningar. Han lever efter devisen - Jag kan -vilket medfört att han har gjort och upplevt en massa roligt, intressanta och spännande saker. Johan ser inte sina begränsningar och låter inte omvärldens uppfattning styra. Johan ser bara möjligheter och tar för sig av allt i livet.

Johan har haft tre stora mål: att finna kärleken, att bli världens bästa inom sin idrottsgren och att
skriva en roman som blir utgiven av ett förlag. Efter många års sökande, tränande och skrivande
nådde han fram.

Att iklädd den blågula dressen rulla in på Seouls olympiastadion 1988 för att delta i en så traditionsrik tävling som Paralympics gav Johan en euforisk känsla av stolthet. En femteplats på 800 meter blev bästa placeringen. Mästerskapstitlarna kom senare. Efter elva års skrivande var romanen klar och accepterad av ett förlag. År 2005 kom den uppmärksammade debutromanen ut med titeln Mitt nakna jag. Året efter fann Johan sin kärlek i Thailand. De har nu två barn.

Sikta mot stjärnorna och nå dit
Föredraget Sikta mot stjärnorna och nå dit är en fartfylld och inspirerande resa genom livet, en resa i glädjens och allvarets tecken. Det väcker tankar och får upp ögonen för livets möjligheter.

 • Uppväxten – grunden till mitt starka självförtroende tog form
 • Skolgången – en rolig period samt ett viktigt avstamp inför vuxenlivet
 • Tillgängligheten – möjligheten att delta i livet till fullo
 • Bemötande – vikten av att möta människor med öppet sinne och neutrala tankar
 • Friidrotten – vägen till att bli paralympier
 • Att ha assistent – är det bra i alla lägen
 • Självförtroende – våga sikta dit du vill nå
 • Familjen och kärleken – det centrala i livet
 • Sexualitet – saknaden av kroppslig närhet
 • Romanen Mitt nakna jag – en berättelse om en man som når dit han vill trots
  sin skada

 

Blogg: www.omsorgsfamiljen.blogspot.se